PENGARUH JUS BUAH TERUNG BELANDA (Solanum betaceum Cav.) TERHADAP KADAR HEMOGLOBIN PADA MAHASISWI KEPERAWATAN FAKULTAS ILMU KESEHATAN UNIVERSITAS MUHAMMADIYAH BENGKULU

Authors

  • Larra Fredrika Universitas Muhammadiyah Bengkulu
  • Lussyefrida Yanti Universitas Muhammadiyah Bengkulu

DOI:

https://doi.org/10.36085/jkmb.v9i2.2158

Abstract

Anemia is a condition in which the concentration of hemoglobin or the number of red blood cells is below normal. The occurrence of anemia can be caused by damage to blood cells as a result of strenuous exercise which generally causes loss of iron (Fe) so that hemoglobin (Hb) levels decrease. This study aims to determine the effect of Dutch eggplant juice on hemoglobin (Hb) levels in nursing students, Faculty of Health Sciences, University of Muhammadiyah Bengkulu. This study uses an experimental method, using a pre-experimental design with a pretest-posttest design. The results showed that there was a difference in hemoglobin (Hb) levels before and after being given the Dutch eggplant juice with p value = 0.000 (<0.05). It can be concluded that there is an effect of Dutch eggplant juice on hemoglobin (Hb) levels in nursing students, Faculty of Health, University of Muhammadiyah Bengkulu.

Keywords: Anemia, hemoglobin, dutch eggplant juice


References

Almatsier, S. 2001. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Umum.

Chusnul, C. 2007. Hubungan Intake Zat Besi (Fe), Inhibitor, Dan Enhancer Dengan Kadar Hemoglobin Remaja Putri (Studi Kasus Di SMAN 1 Panarukan Kecamatan Panarukan, Kabupaten Situbondo).

Evelyn, P. 2009. Anatomi dan Fisiologi Untuk Paramedis. Jakarta: PT. Greamedia Pustaka Utama.

Irianto, A. 2009.Statisti Konsep Dasar dan aplikasi. Jakarta: Kencana Prenada Media Group.

Kumalaningsih, S. 2006. Tamarillo (Terung Belanda) Tanaman Berkhasiat Penyediaan Antioksidan Alami. Jakarta: Trubus Agrisarana.

Notoadmojo, S. 2010. Promosi kesehatan Teori dan Aplikasi. Jakarta: Rineka Cipta.

Novrianti, Y. 2007. Hubungan Konsumsi Zat Gizi dengan Kadar Hemoglobin Mahasiswa Fakultas Kesehatan Universitas Muhammadiyah Bengkulu Tahun 2007.Bengkulu.Skripsi.

Nursari, D. 2010. Gambaran Kejadian Anemia pada Remaja Putri di SMP Negeri 18 Kota Bogor Tahun 2009.Skripsi.Universitas Islam Negeri Syaerif Hidayatullah. Jakarta.

Proverawati, A. 2011.Anemia & Anemia Kehamilan.Yogyakarta : Medical Book.

Rifa’I, et.al.2015. Pedoman Penulisan Skripsi Program Studi Ilmu Keperawatan.Bengkulu. Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Bengkulu.

Sianturi, et.al.2015. PengaruhBuah Terung Belanda (Solanum betaceum Cav) Terhadap Jumlah Eritrosit dan Kadar Hemoglobin Mencit Janta (Mus musculus L) Anemia Strain DDW Melalui Induksi Natrium Nitrat (NaNo2). Medan: Jurnal.

Sutedjo. 2009. Buku Ajar Endokrinologi Anak. Edisi kesatu. Jakarta: UKK Endokrinologi Anak dan Remaja.

Yulinar, I. 2010. Hubungan Antara Pengetahuan Tentang Anemia Dan Kebiasaan Makan Terhadap Kadar Hemoglobin Pada Remaja Putri Di Asrama Sma Mta Surakarta. Jurnal Penelitian. Surakarta: Prodi Gizi Fakultas Ilmu Kesehatan Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Zarianis.2006. Esensial Anatomi Dan fisiologi Dalam Asuhan Maternitas. EGC: Jakarta.

Downloads

Published

2021-10-30
Abstract viewed = 155 times